Pagina's

zondag 13 juni 2010

Comme chez HasseBien

De voerbeloningen vliegen er hier vlotjes doorheen nu ik Hasse mentaal veel moet bezighouden, aangezien ze fysiek nog niet veel mag doen. Omdat ik daarenboven graag weet wàt mijn honden eten en erg kieskeurig ben wat betreft de ingrediënten, besloot ik nog eens zelf koekjes te bakken. Goedkoop, leuk, snel gedaan, lekker(voor de honden hè), én gezond!

Hieronder een geweldig eenvoudig snel-gereed-receptje, geschikt voor hap-slik-weg voertjes zo klein je ze wenst, die sterk ruiken, niet kruimelen en je gemakkelijk kunt invriezen voor later!

De ingrediënten:
2-3 eieren
een blikje tonijn (in eigen nat of olijfolie)
olijfolie
aardappelmeel of rijstmeel (bloem kan eventueel ook, maar ik hou het liever glutenvrij, en uiteindelijk heb ik ook het aardappelzetmeel niet nodig gehad)

1 grote of 2 kleine tenen look, heel fijn gesnipperd
Look maakt de geur sterker, maar is vooral een geweldig insect- en parasietwerend middel! Vlooien, teken, muggen, wormen e.d. houden niet dan een lookgeur/-smaak.

2 pottenkijkers

Bij nader inzien, laat je die pottenkijkers er beter tussenuit, of je zal zelf je koekjes moeten opeten.

De bereiding:
Laat de tonijn, indien in eigen nat, eerst goed uitlekken. Als het tonijn in olijfolie is, ga je waarschijnlijk geen extra olijfolie meer nodig hebben.
Gooi de tonijn, eieren, look en extra olijfolie in een kom (of in de blender).

Mix het geheel tot je een egale, loperige brij hebt. Als het te dik is, voeg je nog wat olijfolie toe. Is het te loperig, doe er dan een lepeltje aardappel- of rijstmeel onder.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat, en spreid het deeg er op uit.

Let er op dat het echt maar een dun laagje is, maximum een halve centimeter. Als je teveel hebt, kan je de overschot beter op een twee plaat gieten, of iemand aan de afwas zetten:

Verwarm de oven voor op 180°. Schuif vervolgens de bakplaat in de oven en laat het geheel een 20min bakken. Het resultaat is een lichtbruine platte, elastische koek.

Tip: Laat de koek zeker niet te hard bakken! Hoe droger hij wordt, hoe moeilijker om hem fijn of in vormpjes te snijden, en hoe meer het geheel gaat kruimelen. Als je het na het versnijden nog te vochtig vindt (hoe droger, hoe langer het bewaart), kan je de gesneden koekjes nog altijd even op de plaat leggen en op een lage baktemperatuur nog wat extra laten drogen.

Versnijd de koek naar eigen goesting of fantasie. Bij mij is het bedoeld om te trainen, dus heb ik hem in kleine blokjes gesneden.

Ziezo, klaar!

Nu, met een hele bakplaat heb je uiteraard veel koek, en we willen onze hondjes toch graag slank houden. In de koelkast bewaren de koekjes wel enkele dagen, maar makkelijker is het nog van een groot deel in te vriezen. Op die manier hoef je de voertjes alleen maar een kwartiertje voor je ze nodig hebt uit de vriezer te halen. Je kan op voorhand porties maken en zo invriezen, met als nadeel dat ze aan elkaar gaan kleven. Ik kies ervoor om ze, na het versnijden, op een plaat uiteen te spreiden en zo in de vriezer te schuiven. Na een uurtje zijn ze goed bevroren, gooi ik ze in een potje, terug de vriezer in, en dan hoef ik later maar mijn portie uit het potje te grabbelen.

Variaties:
Op bovenstaand eenvoudig recept, kan je uiteraard zoveel variaties maken als je wil, zolang het maar gezond blijft uiteraard. Look en olijfolie gaan er bij mij altijd in, eieren ook want die binden het geheel.
De tonijn kan je vervangen door (of combineren met): zalm, makreel, sardientjes, kippelevertjes, kippehartjes, kippemaagjes, runderhart, geraspte kaas, ... Je kan er ook nog wat kruiden bijdoen zoals peterselie, brandnetel (goed voor de gewrichten), ...
Kaas gaat de koek wel veel krokanter en dus kruimelig maken, wat voor kleine voertjes minder handig is. En met hart(jes) oppassen in de mixer of minder krachtige blender: hart is een spier, laat zich niet zo gemakkelijk in kleine stukjes malen maar gaat vezelachtige slierten vormen, die zich rond je messen kunnen vastdraaien. Lever en andere organen kunnen je keuken wat minder lekker doen ruiken na het bakken. Als je look gebruikt, kan je die geur echter grotendeels verdoezelen!


Na nog 3 bakplaten met:
- Tonijn, sardientjes, geraspte Emmentaler-kaas
- Zalm, Runderhart, Peterselie
- Makreel, Kippelevertjes, Peterselie
is dit het resultaat:

3 uurtjes werk - versnijden, invriezen en afwasseninbegrepen - en 4 bewaardozen met trainingsvoertjes voor een maand of twee. :)

Geen opmerkingen: